fredag 1 oktober 2010

Blommig fredag -"Höst"-blommor

Igår gjorde Katarina med bloggen Roses and stuff (http://rosorochris.blogspot.com/) ett inlägg och meddelade att det idag var dags att sätta igång med blommig fredag igen. Denna vecka skulle temat vara höst. Visserligen har jag inte varit med på blommig fredag ännu men varför inte testa. Här kommer därför mitt blommiga blogginlägg på temat höst.

Hösten har verkligen slagit ner ordentligt även här i södra Sverige. Det har blåsit rejält den senaste veckan och så har de gröna träden skiftat färg till mer gult, rött och brunt. I trädgården blommar det dock fortfarande en hel del. Framförallt är det rosorna och klematisarna som inte vill ge upp. Men även olika höstblommor har satt igång sin blomning.

För att verkligen få detta inlägg att bygga på temat höst har jag valt blommor som inte bara blommar nu på hösten utan gärna också ha ordet höst i namnet på svenska.

Nedan har vi först två bilder på astrar, dels den låga Aster amellus (brittsommaraster) dels den högre Aster novae-angliae (luktaster).

Den tredje bilden visar rosa höstcyclamen. Detta är helt klart en av mina favorithöstblommor. Det är inte bara blomman som är vacker utan också bladverket är magnifikt.

Den fjärde bilden visar höstljung, Calluna vulgaris 'Westerloe Gold', en vacker höstljung med vita blommor.

De sista två bilderna visar höstgentianan, Gentiana sino-ornata. Tyvärr så lyckades jag inte fånga den helt blåa utslagen idag. Vädret tillät tyvärr inte det, solen saknades.


10 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Ljuvliga höstbilder. Älskar hösten (ngn gång måste man resignera och erkänna att det är höst) när det får vara höst. Som nu.
:)

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Hösthärligt inlägg med en av mina favoriter; gentiana. Vilken blå färg!
Kommer till Växjö i morgon och stannar en vecka. Trevlig helg!
Kram

Monica sa...

Är lite avundsjuk på din höstgentiana ;) Har väntat flera år på att min ska blomma ....
Tjing
Monica

Lotta 8`) sa...

Många fina höstblommor :) Jag köpte en höstgentiana i fjol men den har jag inte sett till i år, inte heller cyklamen, tror det var för blött i jorden där jag planterade knölarna.

Ha en skön helg :)

Madame C sa...

Åh, vilka fina höstblommor!
Ha en härlig helg,
Charlotta

Katarina sa...

Hej Kertin! Kul att du hänger med på Blommig fredag! Så finurligt att välja växter med 'höst' i namnet! Vackra växter dessutom.
Njut av helgen!
Katarina

Mia sa...

Det er verkligen inte lätt att få foto på gentianan tycker jag, antingen skiner solen, då blir den för ljus, eller så är det mörkt och då visar den sig inte hos mig. Tycker du klarade det fint, och du, baksidan är ju minst lika fin :)

AnnA sa...

Hej Kerstin!
Ljuvligt med höst och sådan blomning!
Ha det!
hälsn
AnnA

Merja sa...

Fina höst blommor! Såg på plantagen sist jag var där att de sålde Gentiana...ångrar att jag inte köpte den.

Lena/isis sa...

Fina blommor att ha i trädgården på hösten. Den låga astern blev jag intresserad av. ska goggla lite på den. Lena/isis