måndag 22 mars 2010

Austinrosor, en start

Måndagmorgon och med den snösmältning som varit i helgen känns det som om det snart är dags att börja fixa i trädgården. Visserligen dröjer det ett tag till innan det blir rosdags men man kan väl få längta efter dessa ljuvliga blommorna också.

Nu är det dags för mig att börja visa bilder på Austinrosor. Jag har ganska många så det kommer att bli flera blogginlägg med Austins ljuvliga rosor.

Austinrosor tillhör de moderna rosorna och har som synonymt namn engelska rosor. Namnet har de fått efter David Austin, mannen som förädlat fram rosorna i England. Den första rosen som introducerades på marknaden var 'Constance Spry' år 1961. Därefter har det introducerats många, många olika underbara rosor.

Austinrosor är normalt sett sådana rosor som antingen blommar kontinuerligt eller remonterar. Härdigheten brukar sättas till zon 3 men visst finns det sorter som klarar klimatet även i högre zoner. Det är fråga om rosor som vill ha riktigt goda jordar och kräver en hel del ompyssling.

'L.D. Braithwaite' är en röd ros, fast när den blommat ett tag kan färgen ändra sig och bli med purpurröd. Rosen blir runt 120 cm hög.


'Lichfield Angel' är en ros som sägs vara gul men min är bara väldigt ljust gul, men det spelar ingen roll. Den är vacker ändå. Rosen blir runt 120 cm hög.


'Tess of the d'Urbervilles' är också detta en röd ros som med ålderns rätt mer skiftar i purpur. Rosen blir runt metern hög.


'The Pilgrim' är en gul ros som blommar mycket och blir runt 1,2 meter hög.


Slutligen idag har vi 'William Shakespear', en purpurfärgad mörk ros som även den blir runt 120 cm hög. Egentligen blir nog rosen lite mörkare än vad bilden visar.

2 kommentarer:

Rosnettan sa...

'Lichfield Angel' är ju en snygging! Jag har aldrig ens hört ordet! Har du hittat den på plantskola i Sverige eller hos herr Austin på plats?

Kerstin Alvesson sa...

Anette, jag tror jag köpt den från Knud på Rosenposten.