tisdag 24 maj 2011

Trädgårdsvandring i Stockaryd

I söndags hade STASS arrangerat så att vi fick besöka två trädgårdar i Stockaryd. Det var två helt olika trädgårdar. Den första var nygjord med många fina små anläggningar. Den andra var gjord under längre tid och där fanns många växter som gjorde en trädgårdsamatör lycklig. Båda trädgårdarna låg på samma gata så det var enkelt att bara gå emellan.

Den första trädgården, Birgitta Sjöbergs trädgård, var nygjord. Birgitta hade bestämt sig för något år sedan att göra om sin trädgård och det var imponerande och se alla små anläggningar hon hann att göra redan första året.


Den andra trädgården, Leif och Kerstin Joakimssons, har byggts upp under femton år. Där fanns många fina partier med roiliga växter. Här fick vi också chansen att dricka vårt medhavda kaffe och så blev det lotteri.I trädgården fanns som sagt var otroligt många ruggar med mycket roliga växter. Det fanns många olika sorters Trillium. Här kommer bild på en av dem, en fylld Trillium. Gissa om den ruggen skapade habegär. :)

Sedan fanns det fina små ruggar med orkidéer och även de skapade ett habegär hos mig. :)


Det fanns också fina ruggar med Fritillaria. Fritillaria camtschatcensis 'Tamari' var en av dessa sorter och gissa om jag blev glad när jag såg att han hade några i en kallbänk. Nu är också jag ägare av denna vackra Fritillaria. :)


Leif har dessutom ett litet specialintresse i orkidéer. I garaget hade han en fotoutställning med fotografier på alla frilandsorkidéer som finns i Sverige. I källaren hade han ett särskilt rum ordnat för orkidéer. Det var verkligen en imponerande samling som han hade.


5 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Verkar som om du haft en trevlig helg du också:)) Vilka fina besöksträdgårdar! Visst är det kul och inspirerande att besöka andras trädgårdar? Tycker att det alltid finns något som man "tar till sig" Ha det gott/Monne

gunsan sa...

Så mycket vackert i två trädgårdar.Förstår att det är inspirerande och att man upptäcker kanske växter man inte sätt förut.Ha det gott.

Christina sa...

Visst var det lyckat i söndags! Du hade ju fångat mycket fint på bild också! Tänk om man kunde få till så stora ruggar med Trillium i rabatterna, det vore lycka!
Ha det gott!
Kram
Christina

Helen sa...

Hej Kerstin!
Trevligt med trädgårdsvandringar. Man får nya ideér och massor av inspiration.
Om du kollar min blogg så ser du att jag behöver din adress :=)

Madame C sa...

Jag blir alldeles varm i hjärtat av alla fantastiska trädgårdsmänniskor. Vilka trädgårdar det finns överallt!!!

Jo, det var så mysigt när Eva-Linnea var här igår och hon berättade att hon hälsat på hos dig! Kul! Hoppas du också vill komma och hälsa på:) Själv drömmer jag om att få se alla dina fina rosor blomma... särskilt nu då jag själv råkat ut för liten rosenbladstekel och känner mig som en rätt misslyckad rosenodlare... :(

Kram!