torsdag 26 maj 2011

Lägesrapport från trädgården

Nu har vi haft några dagar med rejält blåsigt väder och lite kallare temperatur. Regn har stänkt lite då och då även om vi inte fått några rejäla mängder. Under maj har jag fått totalt 26 mm regn och i april var det nästan inget. Det är på tok för dåligt med regn för växterna.

Oavsett väder så blommar det på i trädgården även om jag tycker att det stannat av lite under de senaste dagarna. Idag har metreologerna dock talat om en mellandag med ganska fint väder så då räknar jag med att det blir flera bommor som slår ut. Vissa rosor har kommit riktigt långt och det kan bli även någon ros som slår ut idag. Vi får se. Jag tänker hur som helst ta en runda med kameran efter jobbet idag.

Här kommer några bilder tagna i min trädgård under de senaste dagarna.

Cypripedium 'Michael', orkidé
 Cornus canadensis, amerikanskt hönsbär
 Schizocodon soldanelloides var magnus, skär fransklocka
 Iris barbata nana  'Brassie'
 Exochorda macrantha 'The Bride', pärlbuske

 I vinter ska tydligen lönnar ha lidit skada och dött. Så säger de i alla fall här i Växjö i olika plantskolor. Jag är glad eftersom jag inte synes ha drabbats så mycket av detta. Jag har bara en lönn som dött i vinter. De flesta hos mig har alltså överlevt och mår riktigt bra. Här kommer bilder på två olika lönnar.

Acer japonicum 'Kalmthout', solfjäderslönn
 Acer palmatum 'Dissectum', japansk lönn

7 kommentarer:

Gunborg.Uhno.(gunsan) sa...

Dina lönnar var verkligen fina.Fjäderlönnen en klar favorit.Gunsan

Petra sa...

Den vackra pärlbusken har jag också, visst är den underbar! Jag hade en japansk lönn som också klarade vintern bra, och i år har jag köpt två stycken till. Visst är de en prydnad för trädgården?
Jag planterade en madame alfred carriere förra året, mycket på grund av att du är så nöjd med din. Hon har däremot inte klarat den här vintern så bra så jag har fått klippa henne rejält. Hur har din klarat sig?

Berit sa...

så söt fransklockan är.
Ha en underbar dag!

Kerstin Alvesson sa...

Petra, tyvärr har inte heller mina Mme Alfred Carreire överlevt men jag ger mig inte. Jag har köpt en ny för den är helt underbar. Den nya har fått en annan plats i trädgården och förhoppningsvis klarar den sig bättre på denna plats. :)

Ha det gott, Kerstin

Laila sa...

Vilken häftig orkidé! Kan man verkligen odla den på friland? Pärlbuske har jag inte men nu har jag sett att många av de trädgårdsbloggare jag beundrar har den så kanske...
Ha det gott!/Laila

Gunilla sa...

Oj vilka fantastiska växter du har. Jag tror jag flyttar söderut.

Orchiden och en rosa fransklocka och vilka lönnar. Wow....

Fransklockan har jag i blått men rosa har jag inte vetat att det finns. Har du någon bra inköpskälla ????

Ha det gott
Gunilla

Kerstin Alvesson sa...

Laila, orkidén har jag haft på friland nu i flera år.

Gunilla, fransklockan har jag köpt på Botaniska i Göteborg.

//Kerstin