fredag 1 april 2011

Blommig fredag - På marken

Åh, vad veckorna går fort nu. Jag kan inte fatta att det är fredag igen. Det känns ju som igår som jag satt och gjorde ett temainlägg om luften. Men så är det i alla fall. Fredag och det innebär tema på bloggen. Dagens tema är "på marken".

Det är härligt så här års. Hela den ljusa tiden är framför oss. Vi har köpt en ny grill som ska mopnteras och sedan ska det grillas, kanske imorgon. Det är något som jag längtar efter. Det märks inte bara i trädgården att vi har en ny årstid utan barnen böjar äntligen vara ute lite mer. Alla grannbarnen leker ihop, pojkar och flickor och i flera olika åldrar. Det har blivit en hel del fotboll för några av tjejeran har precis börjat med detta och då är ju det skoj. Min flicka är inte en av dem men hon är med och spelar ändå. För någon dag sedan var hon målvakt och när hon kom hem var hon hur glad som helst, hon hade tagit en boll.
När det gäller trädgården så händer det massor nu och med tanke på att det redan till helgen ska bli varmare är det risk att det kommer att explodera. Därför vet jag att lördagen innebär rensning för mig. Jag måste komma igång ordentligt med detta. Det är så mycket lättare att göra det innan det har kommit upp för mycket spirande växter. Det återstår att se vad jag hinner med. Så här ser i alla fall min trädgård ut nu på marken, fruktansvärt trist är det.

På framsidan har dessutom fortfarande en del snö. Det är sådana högar som har blivit efter vinterns skottning eller takras.Jag räknar med att jag får vänta med rensning av framsidan tills snön är brta men det är lugnt jag har ju hela baksidan kvar och där har jag de flesta av mina rabatter.
Det verkligen skjuter upp liv i rabatterna nu. Detta trots att vi inte haft speciellt varmt ännu. De tidiga lökväxterna har ju under hela mars visat sig. Men även tulpanerna har nu kommit upp en decieter och snart är det nog dags för årets första tulpanblomning. Men det är inte bara lökväxterna som kommit upp i rabatterna. Även pionerna skjuter upp sina blad fast den blomningen lär jag nog få vänta på ett tag till.

Det finns även en hel del blomning som man kan hitta på marken nu. Vintergäcken är helt omblommad, krokusarna har på vissa håll precis kommit upp och på andra håll är de nästan omblommade i min trädgård. Det visar verkligen vilken skillnad det är i olika rabatter, vid söderväggen har blomningen varit igång länge och så är det till och med snö kvar i andra rabatter.

Det är inte bara vintergäck, snödroppar och krokus som varit igång i min trädgård. Även irisarna har satt fart. Min mörka iris 'Georg' har nu satt igång med sin blomning och den är riktigt fräck tycker jag.

Julrosorna har också kommit igång men de flesta har jag bara knoppar i ännu. Exempel på det är min klockjulros, Helleborus foetidus, som snart kommer att blomma ordentligt.
En annan julros är min Helleborus thibetanus (tack Camilla för tipset det är inte H. torquatus) som jag visade knopp på för några veckor sedan. Det har nu kommit längre och blivit riktigt söt tycker jag.
Detta var mitt lilla bidrag på temat på marken. Jag har försökt att skildra marken så som den är idag på olika sätt. Vill ni ser mer inlägg på temat så gå in på Katarinas blogg Roses and Stuff.  Nästa veckas tema blir "ögongodis".

22 kommentarer:

One sa...

Great to see many blooms coming up for you!

Alen Trädgård sa...

Ja, nu kommer en tid när man mer eller mindre kryper omkring på marken med näsan i rabatterna för att se så mycket som möjligt som poppar upp:) Det gäller att rensa på så att de tidiga växterna syns ordentligt. Dina bilder är underbara men lite extra klappade nog hjärtat när jag såg 'Georg':) Ha en trevlig helg/Monne

Leena sa...

Så mycket som har kommit upp hos dig! Den sista julrosen är så vacker, och de mörka irisarna också. Skön helg!

Mia sa...

Det var inte mycket snö. Hos dig blommar det ju både här och där. Din iris ser mörk och läcker ut :)

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Oj så mycket som är på gång hos dig! Jag var jublande lycklig över några små knoppar i veckan. Men här blommar det ju verkligen! :) Härligt!
Ha en finfin helg!
Kram,
Anna-Karin

Gunilla sa...

Vilka härliga vårbilder.
Här syns inga vårblommor till ännu.

Vilken fantastiskt fin iris du har.
Till önskelistan:o)

Ha en fin helg
Gunilla

Anna Vattenkanna sa...

Jo, nu gäller det att hinna med! Fin ha är den där Georg. Superläcker färg!

Ha en skön vårhelg!
Kram Anna Vattenkanna

AnnCharlotte sa...

Det är så fantastiskt att allt bara ligger där och väntar och så fort det blir lite varmat så kommer det upp....
Ha det bra ;)

Ingmarie We sa...

Oj så mycket du har som blommar redan.Jag gillar den mörka irisen Georg. Får nog skriva upp den på min önskelista. Ha en trevlig helg.

Vasi sa...

Un inceput promitator pentru o gradina frumoasa.Cu drag Vasi!

ylva.aberg sa...

Hos dig är det verkligen vår! Så fint med julrosorna...
Ylva

Christina sa...

Så mycket fint du har i din trädgård redan. Jag ser att våren kommit ett steg längre hos dig än hos mig. Blir det som dom sagt mer värme i helgen, så sätter det väl fart.
Ha en riktigt skön vårhelg!
Kram
Christina

Anonym sa...

Pretty blooms despite the snow. We have snow too, but I only have a hellebore ion blom.

TYRA sa...

Visst vid första anblicken är det trivs, men kikar man lite extra finner man nåt visst. Som de fantastist söta pionskotten du visar. Så glad man blir!

Trevlig Helg!
Tyra

Helen sa...

Hej Kerstin!
Tycker din trädgård ser helt underbar ut, knappt någon snö på marken.
Flera av vårens olika sorters blommor har tittat upp hos dig.
Julrosen är ett 'wow'
Ha en fin dag!

IreneL sa...

Vad härligt det spirar hos dig! Underbart!
Ha en fin helg!

Glädjekällan sa...

Våren har kommit långt hos dig och det där med grill låter mer än vårlikt.
I morgon skall vi kakla i köket hos ena sonen och sedan vara barnvakt åt en härlig liten tjej men på söndag då skall jag ut i rabatterna :-)
Trevlig helg
Birgitta

easygardener sa...

Lovely to see signs of life in the garden and the first flowers are always special.
Have a good weekend.

Camilla sa...

Oj så många inlägg! : )

Det går mot härliga tider nu. Lustigt men vi har fotat nästan samma saker ser jag. Din helleborus ser ut att vara thibetanus och inte torquatus. Alltså tibetansk julros, kolla min bild.

Kram

Katarina sa...

Det händer mycket på marken nu! Här har regnat ett par dagar och det var välbehövligt!

♥ E L ♥ sa...

Hej Kerstin! Jag vra i Småland förra veckan och spanade in våren "live". Tyvärr blev jag magsjuk så det blev inte mycket gjort i trädgården, men det finns å andra sidan inte så mycket att göra än!! Men man kan ju alltid sopa, rensa och städa upp lite. Jag planerar i stället .....
Vi hörs .... i påsk? Jag kommer på skärtorsdag och är kvar veckan efter påsk också.
Kram från Eva Linnea

Vasi sa...

I wish you a wonderful gardening season!