lördag 19 mars 2011

Trädgårdsarbete, årets första

Nu befinner jag mig nere i Blekinge hos mina föräldrar och det känns som om våren kommit lite längre här. Visserligen fick de också snö för någon dag sedan men betydligt mindre än vi fick och under dagen idag har det mesta redan försvunnit. Det finns många sötnosar som blommar fint härnere i södra delen av vårt land.
I och med att det snöade för någon dag sedan så har de små snödropparna verkligen fått ge namnet en extra betydelse. När snön nu ligger runt dem så ser de verkligen ut som små droppar i snön.
Längs med söderväggen hos mina föräldrar är det redan full blom. Det är en gul och vit liten matta under körsbärskornellen. Det giula är vintergäck och det vita snödroppar. Jag blir så glad av att se en sådan rabatt så här års. Framförallt eftersom jag själv inte har så många tillsammans ännu i mina rabatter.
Hur som helst, idag har jag gjort första trädgårdsarbetarpasset för i år. Det handlade om mina föräldrars nyponhäck. Far var ute och sågade av alla grenarna med motorsåg. Det blev sedan mitt jobb att gå och plocka bort alla grenarna och slänga iväg dem utanför rabatten. Det var ett ganska stickigt jobb så det gällde verkligen att ha rejäla trädgårdsvantar. Efter några timmar var jag äntligen klar och det känns riktigt bra att jag kunnat hjälpa till med något.

Tanken var att riset från nyponhäcken skulle användas som start när min far skulle elda ris efter ett nedsågat träd. Min far och min dotter kämpade för att försöka få igång en brasa men tyvärr funkade det inte så bra. Det var väl lite för vått ute. Men det var ju bra att det blev så mycket gjort som det blev ändå.
Visserligen ser det inte så mycket ut när man ser den lilla högen på ovan bild men det var bara tänkt som en liten starthög. Det finns massor med ris, betydligt mer än vi hade kunnat elda idag (om det funkat). För ett tag sedan fick min far hjälp med att ta ner en stor bok. Den stod på tok för nära huset så det var bra att den kom ner. De har ändå kvar många bokträd i trädgården. Visserligen har min far redan sågat och huggit till ved en stor del av boken men det är ändå mycket ris kvar.

Dessutom är det flera stockar kvar som inte går att rubba. Tanken är väl att något företag ska komma och hämta dem. Jag hoppas ni ska förstå vilket otroligt stort träd jag pratar om när ni ser stockarna och stubben på nästa bild.
Det är en sådan stubbe som man kan sitta en familj och fika på inte bara en person. :)
Hur som helst nu är det kväll och det känns bra att jag äntligen fått göra mitt första pass med trädgårdsarbete för i år. Nu är trädgårdssäsongen 2011 igång. Hurra!

4 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Härligt Kerstin det är något visst med att elda ris på våren:) Vi brukar elda bort allt gammalt gräs (lunta) och då kommer man in sedan och luktar som rökt medwusrt:) Ha det gott/Monne

Dagliljan sa...

Skönt med lite försmak av våren. Blekinge är verkligen Sveriges trädgård :) Inget litet träd, tur det fanns hjälp att få!

Camilla sa...

mmm känner eldlukten ändå hit! Dåå är det vår! Här får vi nog vänta lite...: (

♥ E L ♥ sa...

Visst känns det skönt i både kropp & själ när man har gjort ett så´nt gediget dagsverke som du verkar ha gjort!? Då sover man gott.
En bra vecka önskar Eva Linnea