torsdag 23 december 2010

Julmatsförberedelser

Nu är jag klar med mina bidrag till julbordet. Jag har det stora nöjet att få det mesta serverat eftersom jag åker ner på julafton till mina föräldrar och de ordnar julbordet. Jag brukar dock ha med mig något bidrag. I många år nu har jag haft med mig en svamp- och köttfärspate. Den är faktiskt ,mycket god och omtyckt. Till den gör jag en liten kall örtsås på creme fraiche, gott. Under ett par år har jag dessutom haft med mig rökt ål men med tanke på den varning om utrotning som det skrivs om överallt har jag bestämt mig för att inte köpa ål i år. I stället har jag fixat två nya sillsorter, gin- och enbärssill och ättiksgravad vitlöksströmming. Jag vet att mina föräldrar tycker detta är hemskt onödigt och dumt men jag har gjort det ändå. Fast jag gjorde bara halv sats av varje sort. Jag tycker det är roligt att testa lite nya sorter ibland. Vi får se imorgon om de blev goda.

Hur som helst jag lägger in recepten här om någon är intresserad och har tid över.

Gin- och enbärssill

Ingredienser:

2 förpackningar inläggningssill, 420 g
2 morötter
1 rödlök
10 cm purjolök
3/4 dl fintärnad rotselleri

Ättikslag
1 dl ättikssprit, 12 %
1 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
10 krossade enbär
3 msk gin

Koka upp alla ingredienser till lagen utom gin. Ta från värmen, tillsätt gin och låt kallna. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i mindre bitar. Skala moroten och skiva den tunt. Strimla rödlöken och purjolöken tunt.
Varva sill, morot, lök och selleri i en väl rengjord burk. Häll över den kalla lagen. Låt sillen stå i kylen minst ett dygn före servering.



Ättiksgravad vitlöksströmming

1 kg orensad eller 600 g rensad strömming.
1 knippa dill

Ättikslag:

4 dl vatten
0.5 dl ättikssprit
0.5 dl vitvinsvinäger
1/4 dl salt
1 dl socker
1 msk grovmalen svartpeppar
10 krossade enbär
Stjälkarna av dillen

Sås:
1 dl majonäs
¾ dl vispgrädde
½ dl cream fraiche
2 msk ljus svensk senap
1 tsk salt
5 krossade vitpepparkorn
1 msk socker
1/2 riven liten gul lök
4 - 8 krossade vitlöksklyftor
1 dl hackad dill

Rensa strömmingen, ta bort ryggbenet och dra av skinnet så det blir filéer. Blanda indigrienserna till ättikslagen, men ta bara stjälkarna av dillen som du klipper i ca 2 cm långa bitar. Rör tills socker och salt löst sig helt. Lägg i strömmingsfiléerna och låt stå ca 12 tim i kylen. Rör om några gånger så lagen kommer åt filéerna ordentligt. Ta upp filéerna och plocka bort dillstjälkarna och låt filéerna rinna av mycket väl. Blanda indigrienserna till såsen. Varva sås och filéer i en burk med lock.


Svamp- och köttfärspaté

200 g champinjoner
1 hackad lök
400 g blandfärs
1,5 tsk salt
1,5 kryddmått grovmalen svartpeppar
1,5 tsk timjan
1 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl vispgrädde
Margarin eller smör till stekning

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form, ca 1,5 liter. Rensa och grovhacka svampen. Fräs svampen i stekpannan 3-5 minuter. Låt löken fräsa med mot slutet. Låt blandningen kallna. Blanda färsen med salt, peppar, timjan och mjöl. Rör ner ett ägg i taget och späd med grädden. Blanda ner svampfräset. Häll smeten i formen och täck med lock eller folie. Grädda på galler i nedre delen av ugnen cirka 1 timme och 15 minuter. Låt patén kallna i formen. Stjälp upp den och låt den sedan vila under ett dygn i kylen. Sedan är den bara att servera.

3 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Vilka läckerheter:) Här är det full rulle just nu med att griljera skinka, arrangera blommor till bordet och lite till;)) Ha en trevlig julhelg nu Kerstin och kör försiktigt/Monne

Gunnel K H Lundmark sa...

God JUl till dej och de dina också. Ser ut att vara Helgoda maträtter alltihopa.

Eva Linnea sa...

Oj, vad mycket gott! Jag ska till min dotter med familj och fira julafton. Helmysigt! Jag har skinkan och glöggen med mig. Bra med "knytis" så att ingen behöver stå för hela kalaset. Vi ses snart.
En fröjdefull julafton önskar Eva Linnea