fredag 22 januari 2010

Gallicarosor

Idag tänkte jag visa några av mina Gallicarosor, de jag hittade några vettiga bilder på vill säga. Till sommaren måste jag försöka få bilder på alla mina rosor. När jag sitter och kollar bland bilder ser jag att det finns många bilder på vissa av rosorna men på några saknas det helt. Jag verkar inte ha haft koll men det går ju som sagt var att ändra på.

Gallicarosor är en grupp som ingår bland de gammaldags buskrosorna. Det är fråga om rosor som oftast inte remonterar utan blommar en gång på sommaren i juni/juli.

Till att börja med kommer här 'Cardinal de Richelieu'. Det är en rosalila ros som blommar mycket under de veckor i jun/jul som den blommar. Hos mig har den flera gånger drabbats av mjöldagg, dock inte förra sommaren och det är inte så konstigt med tanke på den regnmängd som kom i somras. Den är hos mig efter tre år nu cirka 1,5 både omkrets och höjd.


Detta är en mer ovanlig gallica 'Orpheline de Juillet'. Den blir drygt en meter på höjden och i omkrets och blommar under jun/jul alltså vara ett flor. Hos mig är den frisk så jag tycker om den.


Detta är 'La Belle Sultane' eller 'Violacea' som den också kallas ibland. Kärt barn har många namn brukar man ju säga och det stämmer mycket bra in på denna rosen tycker jag. Den blir drygt en meter på höjden och i omkrets och blommar under jun/jul alltså vara ett flor. Jag har nu haft denna rosen i ett par år men den har inte kommit igång så mycket som jag hoppats, kanske sker det till sommaren.


Här kommer den sista mörka gallican som jag tänkte visa idag 'Hippolyte'. Den har hos mig inte så vackert växtsätt och den drabbas också till viss del av sjuka men den står tillsammans med några rosor som förtar denna rosens trista växtsätt så det funkar bra ändå. Även denna blir drygt en meter på höjden och i omkrets och blommar under jun/jul alltså vara ett flor.

Här kommer rosen 'Jenny Duval'. Det är en ros som är svårt att förklara färgen på eftersom den inte har någon jämna färg utan går från rosa mer mot grårosa. Även denna ros blir drygt en meter på höjden och i omkrets och blommar under jun/jul alltså vara ett flor. Hos mig är den ganska frisk.


Slutligen har vi här 'Belle Doria', en ros som har blommor som går i flera olika rosa nyanser. Även denna blir drygt en meter på höjden och i omkrets och blommar under jun/jul alltså vara ett flor. Hos mig är också den ganska frisk.

2 kommentarer:

Camilla sa...

'Orpheline de Juillet' vill jag nog ha tror jag...likaså 'Hippolyte' men jag lyckas ju inte så bra med mina rosor här.

Ingmarie We sa...

Jag tycker om de riktigt, riktigt mörka rosorna!