söndag 23 januari 2011

Iris

Idag har jag varit och lyssnat på Lotta Bernler som pratat om Iris och lite andra växtsläkten som hon tycker om. Det var ett riktigt bra och informativt föredrag. Jag har skaffat en del Irisar under de senaste åren men jag har egentligen inte vetat så mycket om dem så de är förmodligen felplacerade flera av dem. Jag inser också att jag borde skaffat fler skägglösa sorter. Eftersom jag inte kommer att hinna åka till Tyskland när det ska vara växtmarknad i Kiekeberg så ska jag få beställa några från Tambergs i Tyskland. Det ska få bli en liten order, skoj.

Lotta hade också tagit med en del fröer som hon lagt på lotteribordet. Jag hade turen att få med mig fyra olika sorter med mig hem. :) Det var Iris setosa en låg mörk, Iris setosa rosa form, Iris versicolor 'Mint Fresh'och Iris laevigata. Jag vann också en påse såjord så det är bara att sätta fart och så roligt. Äntligen har jag fått lite fröer så imorgon ska jag sätta igång och så lite, roligt, det nästan kliar i fingrarna för jag vill komma igång.

Hur som helst. Jag har ju redan sedan innan en del Irisar. Jag har valt ut sex bilder på lite olika sorter som är olika i färg och form.

 Iris Pumila, en lågväxande sort med riktigt mörka stora blommor.
Iris sibirica, en gammal sort som jag ärvt.
 Iris germanica, denna har jag inget namn på.
Iris germanica 'Zero', trädgårdsiris
 Iris germanica 'Natchez Trace', trädgårdsiris
Iris germanica 'Rabbit's Foot'

5 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Läckerbitar allihop:)) Lotta är urduktig på att hålla föredrag om både Irisar och hostor, jag blir alltid imponerad av människor som både är riktigt kunniga och som inspirerar andra att vilja lära sig mer:) Tror det är få som lämnar föredraget utan att vilja köpa Irisar, särskilt skägglösa:)) Ha det gott/Monne

gunsan sa...

Jättefina Irisar.Har en ny sort i kruka i källaren som det ska bli kul att se blomma.

Berit sa...

fina Irisar!!!Jag tycker att irisar har så fina blad också inte bara blomman.Iris germanica 'Natchez Trace'..mmmm
Berit

Christina sa...

Blir det nästa träsk, man hamnar i? Irisar är jättefina, men än har jag inte skaffat så många! Dina är läckra! Synd att jag missade föredraget :( !
Ha det riktigt gott!
Christina

Laila sa...

Har inga irisar än men har börjat kolla runt och fastnat för de skägglösa!
Ha det gott!/Laila