måndag 18 januari 2010

Första fröleveransen

Idag fick jag min första fröleverans. Det känns som julafton, så spännande. Det var brevet från Gardens North i Canada som dök upp först. Det passade perfekt för igår var jag och lyssnade på ett föredrag om frösådder som Gert-Åke Ågren från Skåne höll. Helt klart ett mycket inspirerande föredrag. Det riktigt kliade i fingrarna när jag kom hem igår och det enda som saknades var fröerna och så ligger det ett brev i lådan när jag kom hem idag, tala om tajming.


I brevet låg det tio olika sorter
- Gentianopsis crinita
- Aquilegia buergeriana
- Delphinium alpestre
- Cortusa caucasica
- Viburnum sargentii ex Flavum
- Epigaea repens
- Clematis glaucophylla
- Arisaema dracontium
- Clintonia borealis
- Clematis crispa
Nu gäller det att börja kolla upp hur jag ska hantera dessa, är de varmgroende eller kallgroende. När jag väl vet vilka som är kallgroende så är det bara att sätta fart och så, roligt.

Ute står förra årets sådder som ännu inte grott eller som jag inte hann och skola om. De har det bra i kylan hoppas jag. Jag tror att de är glada över den snön som är. Vad jag har mycket spännande att se fram emot till våren när det är dags att börja hoppas att de ska gro. Jag räknar dock med att vissa av dessa sorterna får jag nog vänta både en och två vintrar på för att de ska gro. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Sådder som har grott.

Förra årets sådder som inte grott.

1 kommentar:

gunsan sa...

Oj så spännande att vänta på frösådder.Ska inte så så mycket själv iår.Om jag kan hålla mej vill säga.