fredag 16 september 2011

Blommig fredag - Svamp

Då var det dags för blommig fredag igen även på min blogg. Detta är väl ännu ett tecken på att sommaren är slut och hösten är här. Fast det behövs ingen blogg för att veta det för ute är det verkligen höst nu. Detta eviga trista regnande. Nu har de lovat fint väder idag och imorgon och det ser jag verkligen fram emot. Jag hoppas kunna sluta lite tidigare på jobbet idag så jag hinner vara ute i trädgården en stund innan det är dags att skjutsa dottern till träning. Det finns så mycket ogräs, framförallt våtrv, som jag skulle vilja få bort. Sedan har jag mina sista krukor ute som ska planteras för säsongen. Tanken är väl att detta ska hinna bli klart under de närmaste dagarna.

Blommig fredag ska idag handla om svamp. Förra helgen var vi ute och plockade en hel del så det blev svamprensning i flera dagar efter. Tyvärr hade jag då inte sett vilket tema det var så kameran var inte framme. Detta innebar att det fick bli en extra runda i onsdags. Dottern och jag tog en tur på eftermiddagen. Vi hade bara en knapp timme på oss innan dottern skulle till frissan. Men vi hittade en del. Det är ju ett så otroligt svampår i år. Nu har det ju också blivit trattkantarell tid och det är ett sådant ställe vi har.Ganska snabbt började vi hitta trattisar. Plötsligt stod de bara där.
 Och har man väl börjat hitta så finns det fler.....
Och ännu fler....... Vi hade bestämt oss för att inte plocka så mycket eftersom svamprensningen de sista dagarna hade varit jobbig. Sedan är det ju också det att man ska hinna äta allt. Men när vi väl gick där inne i skogen vart det svårt att låta bli att plocka. Jag är nog som en liten ekorre som samlar inför vintern.Vi hade dock bestämt att bara plocka hyfsat stora och mina var i stort sett rensade på plats.  Eftersom vi lämnade alla mindre så kan vi nästa vecka åka tillbaka och skörda igen.....
Vi hittade även annan svamp än trattisar. Här på bilden ser ni svart trumpetsvamp som vi hittade lite av.
Plötsligt hittade vi också lite taggsvamp. Den finns nu rensad och förvälld i kylskåpet så ikväll ska det bli varma mackor med taggsvampstuvning, gott.

Väl hemma så la jag upp resultatet på brickor och här ser nu hur mycket det blev. Med tanke på att vi bara var ute i 45 minuter och inte skulle plocka något tycker jag att det blev en hel del. Nu när allt är rensat och klart så känns det bra. Jag ser fram emot många goda middagar eller varma mackor med svamp i vinter.
Detta var mitt bidrag på veckans blommig fredag tema "svamp". Vill ni se mer inlägg på samma tema så kolla in på Katarinas blogg Roses and Stuff . Det är Katarina som är intiativtagaren till blommig fredag, tack Katarina för detta.

11 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Härligt med svamp, jag var också ute i går och plockade en hel del trattisar, helt underbart att ha en massa burkar fyllda med torkad svamp i vinter:)) Ha det gott/Monne

Helens trädgård sa...

Hej Kerstin!
Du har hittat många olika sorters svampar, härliga bilder!
Kan bara hålla med om att det är gott om svamp nu, både ätliga och oätliga.
Önskar dig en fin helg!

Berit sa...

jag önskar att jag kunde mera om svamp så jag vågade plocka dem. De enda jag är stensäker på är tratisar och murklor.
Ha det gott!!

Anonym sa...

Men Berit..Murklor är klassade som giftsvampar, så var försiktig..

ulla laiho sa...

Säger som Berit - önskar jag hade större kunskap om svamp.

Anonym sa...

Vilken härlig skörd! Jag har nog aldrig sett svart trumpetsavmp live. Jag undrar om den finns här uppe. Ha en härlig helg! / Ylva

Charlotta sa...

Vilken underbar skörd. Grattis till svamplyckan.

AnnCharlotte sa...

Ååå sån lyx....önskar jag bodde lite närmre skogen...
Ha det bra :)

Lena/isis sa...

Ååå vad härligt med så mycket svamp i frysen. En bra skörd på så kort tid.

Kram

Katarina sa...

Wow! Det där ser läckert ut!
Ha en skön söndag!

Blomkärringen sa...

Härliga skatter du hittat i skogen, visst är det härligt och gott! Ha det bra!