måndag 27 juni 2011

Solsken igen och rosor

Idag strålar solen från en blå himmel och igår var det samma väder. Tänk om detta väder nu kunde bestå ett tag. Det känns verkligen som om jag behöver lite sol och värme nu efter det regn och gråväder som varit. Visserligen ska jag jobba några dagar denna veckan men i slutet så ska jag få vara ledig. Då vill jag ha sol och värme och kanske till och med så fint att det kan bli lite bad. Fast det är nog så att jag får stå i vassen i år igen.

I trädgården växer det så det knakar. Fast det är nog så att ogräset växer allra bäst. Det är otroligt vilken växtkraft det finns i till exempel våtarv. Det är knappt jag hinner gå runt huset efter rensning innan det där våtarvet tittar upp igen. I alla fall känns det så.

Idag tänkte jag visa lite bilder på rosor från min trädgård igen.

Ros 'La Belle Sultane' eller 'Violacea', kärt barn har många namn
 Ros' Alfred de Dalmas'
 Ros 'Constance Spry', en helt underbar rosa Austinros som är hög, hos mig ca. 3 meter, kanske mer.
 Ros 'Jacques Cartier'
 Ros 'Jenny Duval'
 Ros 'Schneekoppe'
 Ros 'Soupert et Notting'
 Ros 'Starkodder', en otroligt starkväxande och väldoftande ros.
Och här är 'Starkodder' i sin helhet.även om den var svårfångad i ljuset. Jag ska se om jag kan lyckas ta en bättre bild en annan dag innan den blommat klart. :)

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar

Idag är det midsommarafton och regnet lyser med sin frånvaro, härligt. Visserligen är det inte flaggdag idag men jag tror jag ska flagga ändå dagen till ära. Jag vill med detta blogginlägg önska er alla en riktigt glad midsommar. Jag hoppas att den ska ge er ett bra midsommarfirande med god mat och dryck.

Här är det snart dags att börja göra midsommarkransen (dotterns, jag får ingen krans) men först ska vi ner till torget och köpa jordgubbar.

Här på bloggen firar jag midsommar med att visa bilder på min trädgård. Det blir en rundvandring i hela trädgården. Bilderna togs igårkväll så det är så här det ser ut hos mig nu. :)
















GLAD MIDSOMMAR !

tisdag 21 juni 2011

Lägesrapport

Nu är det svårt att hinna med att blogga. Det är så otroligt mycket som ska göras. Förrutom att jag har lite mycket på jobbet just nu så händer det massor i trädgården. Det finns hur mycket som helst jag borde göra i trädgården, ogräset växer hur snabbt som helst, rosor som hamnat fel måste flyttas. Frösådderna står och väntar och vill bli omhändertagna. Nya växter börjar ständigt blomma och jag fotar men har svårt att hinna med och få in dem i datorn och få dem sorterade. Sedan ska jag hinna med och blogga också. Det känns som om det är hur mycket som helst som ska göras och jag vet inte var jag ska börja. Det känns som om det inte blir något gjort utan jag bara står bredvid och tittar och funderar på vad jag ska göra näst. Det är kanske inte helt sant för visst gör jag lite men det känns så i alla fall.

Är det någon som känner igen sig?

Hur som helst här kommer några bilder på blommor från min trädgård nu.

Clematis 'Omoshiro', visst är den underbar. :)
 Cypripedium reginae, drottningsko, jag är glad för denna blomma för det är första gången som den blommar, skoj för jag har väntat på den i flera år.
 Dactylorhiza maculata, Jungfru Maria nycklar, denna är lite skoj för den borde inte vara i denna rabatten. Jag har inte planterat den så den har nog kommit med en annan växt av misstag och sådana misstag tar jag gärna emot. :)
 Dianthus caesius, bergnejlika
 Dianthus subacaulis, nejlika
 Papaver burserii, en söt liten vallmo
 Ramonda myconi

lördag 18 juni 2011

Rosor, rosor, rosor

Nu är det verkligen en ljuvlig tid.Varje dag är det någon ny ros som börjar blomma. Dagens ros som börjat blomma är den underbara rosa Austinrosen 'Constance Spry'. Den har jag dock inte hunnit fota ännu så den visar jag bild på en annan dag.

Det är framförallt rosorna som jag har på min framsida som blommar. Det gör det alldeles ljuvligt att sitta på trappen och dricka kaffe. Det kommer rosdoft när jag sitter där från alla håll. Om någon vecka eller så kommer det vara likadant på baksidan. Det är verkligen härligt med rosor.

Här kommer ett axplock av rosor som blommar i min trädgård nu.

Ros 'Rotes de Phaenomen', en rugosaros
 Ros 'Jaqueline du Pré'
 Ros 'F.J. Grotendorst', nejlikrosen
 Ros 'Bella Doria'
 Ros 'Nuits du Young', en mossros
 Ros 'Irma', en Balsgårdsros
 Ros 'Ritausma', en rugosaros med otroliga taggar
 Ros 'Souvenir du Dr Jamain'

onsdag 15 juni 2011

Acer palmatum 'Ryusen'

Nu har jag planterat min nya hänglönn, Acer palmatum 'Ryusen'. Den har fått en alldeles egen plats vid min uteplats. Jag tycker den är så fin och jag är riktigt nöjd med mitt inköp. Jag hittade den för en dryg vecka sedan på Hörnsjöns plantskola. Nu gäller det bara att hålla tummarna och hoppas att den klarar sig.

Jag vet inte riktigt hur jag lyckades få bilden sned men i verkligheten är hänglönnen platerad rakt. :::)))

tisdag 14 juni 2011

Trädgårdsresa

I lördags var jag på bussresa till tre olika trädgårdar runt Varberg och en plantskola. Det var STASS som arrangerat resan. Jag kan bara konstatera: åååhhh vad mycket fina trädgårdar det finns.

Den första trädgården vi besökte var Leif och Christina Fryles trädgård inne i Varberg. Det vara bara Christina hemma som visade oss runt. Leif var och jobbade.En av Christinas första kommentarer var nu gäller det att akta sig för Kerstins kamera för annars hamnar man på hennes blogg. Med en sådan kommentar så kan jag ju inte låta bli..... Här kommer fyra bilder från deras underbart vackra trädgård och på den första har vi ägarinnan Christina själv. :)



Den andra trädgården var Lena Thuressons trädgård i Väröbacka. Det var en helt annorlunda trädgård. När vi kom dit stannade vi bussen på gårdsplanen och när vi gick ut ur bussen såg vi ingen trädgård, många var vi som då undrade var vi hamnat. Men efter att vi gått en liten bit kom vi helt plötsligt in i ett område som var helt fantastiskt. Lena hade alltså inte sin trädgård vid huset som de flesta av oss har utan en liten bit ifrån där hon kommit fram till att det var gynnsamt med en trädgård. Det hade hon verkligen rätt i eftersom allt växte och frodades och var rejält stort. T.ex. såg jag några Primula som var mer än dubbelt så stora som liknande i min egen trädgård. Här kommer fyra bilder från Lenas fina trädgård.




Efter lunchen var det dags att åka till dagens plantskola. Det var Derome kryddor & perenner. Det blev en hel del inköp gjorda där och det blev dags för busschauffören att börja fundera på hur packningen skulle göras på bästa sätt. Det var första gången denna chaufför körde oss och han visste inte hur duktiga vi är på att handla.

Sista trädgården för dagen var Kerstin och Per Stawåsens trädgård i Stamnared. Detta var en trädgård som var lummig och fylld av olika träd och buskar framförallt. Innergården var dessutom alldeles underbar. En sådan skulle jag vilja ha. Här kommer några bilder från denna trädgården.




När vi väl kom hem efter 14 timmar så var jag helt slut. Framförallt mentalt för det hade blivit så mycket olika intryck så hjärnan behövde vila. Att vi fick se så fina och samtidigt så olika trädgårdar var verkligen roligt. Det var en helt pefekt resa enligt min smak.

Söndagen ägnades åt plantering av nyinköp. För visst blev det sådana för mig också. :)