onsdag 2 februari 2011

Frösådderna igång

Nu är det februari och jag fick igår min första leverans med fröer. Det var från SRGC, Scottish Rock Garden Club. 16 påsar med spännande frösorter var min ranson. Eftersom jag är hemma från jobbet idag (dottern är sjuk) har jag redan fått ner de tio sorter som ska ut i jorden. Resterande sex kommer jag så om en månad och ha inne under lampor. Det känns hur kul som heslt och ha kommit igång. Nu hoppas jag bara att fröleveransen från STA är på väg. Det verkar så för många har redan fått sina fröer. Kanske får jag mina idag.
Hur som helst tio är klara men de får stanna inne tills imorgonkväll. Då ska de få komma ut och känna vinterns kyla. Till våren hoppas jag att majoriteten av dem ska gro. Det är en härlig väntan som jag har framför mig.

Innan dessa sådder kommer att gro är det fler sorter som ska sås. Förutom från STA så väntar jag också på fröer från Alpains (USA) och Konnässörsklubben (Botaniska i Göteborg). Jag är verkligen redo för detta arbete, såjorden är redan blandad och väntar på att få bli använd. Jag använder mig av hälften såjord och hälften perlit, ett tips som jag fick av Gert-Åke Ågren förra året. Det funkade mycket bra vid förra årets sådder så jag fortsätter med detta i år.
Slutligen vill jag visa en bild på mina pärlhyacinter som nu börjar slå ut. Visst är det vackert med dessa härliga vårblommor som man kan ha inne och njuta av medans man väntar på den verkliga våren ute. Jag såg idag att rabatten vid min södervägg var helt snöfri så det är inte långt borta. I den rabatten har jag vintergäck och de kommer nog snart att sätta fart om detta vädret håller i sig. Jag riktigt längtar.

6 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Visst blir man glad av hålla på att så och pyssla.Lugnet lägger sej i kroppen,och bara positiva tankar flödar.

Christina sa...

Härligt när man får sätta igång och så. Jag har fått mina fröer från STA, men inte sått dem ännu, det blir nog i morgon. Jag sådde lite annat förra veckan och en del har redan tittat upp.!
Ha det gott!
Christina

Eva Linnea sa...

Nu har startskottet gått nere i Växjö ser jag! Visst är det härligt?! Vilka fröer ska man sätta ut i kylan och vilka ska man hålla varma & soliga? Det ska jag forska vidare på. En skön onsdagskväll önskar Eva Linnea

Alen Trädgård sa...

Ja, nu är det härliga tider som väntar med sådder, sticklingar, omskolningar och sedan rabatterna:))) Hälsa till Ellen att hon ska krya på sig.Ha det gott/Monne

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Det är något alldeles särskilt med frösådderna. Lovar mig varje år att nu skall jag sluta, detta är sista året för jag behöver inga fler växter, men det går inte.
Tur att hoppet aldrig överger en - blåsippsfröerna kanske gror :-)
Tack för tipset med såjord och perlit.
Ha det gott
Birgitta

Helen sa...

Hej Kerstin!
Ja, det är verkligen kul att få starta upp sådderna för i år. Jag väntar också på STA:s frön, kommer nog denna vecka, då blir det 40 sorter som ska ner.
Håller tummarna för att dina sådder ska gro till våren.
Pärlhyacinter är en fin växt att ha inne nu, påminner om att våren är på väg. Även om det dröjer än i mina trakter.