fredag 14 oktober 2011

Blommig fredag - Giftigt

Då var det fredag igen och tema här på bloggen. Idag är temat "giftigt". Så fort jag såg att detta skulle vara temat tänkte jag på alla dessa fröställningar som nu finns i naturen och antingen ser giftiga ut eller så är de giftiga. Den fröställning som jag direkt tänkte på var den fläckiga munkhättans, Arum maculatum. Visst kan ni väl hålla med om att den ser giftig ut.
Jag tog och kollade om verkligen munkhättans fröställning var giftig och resultatet var att den egentligen inte är så giftig. Den ser alltså giftigare ut än vad den är. :)

Det finns ju också andra fröställningar. Nästa bild visar den vita trolldruvans bär (Actaea pachypoda). De är dock riktigt giftiga fast de är så vita och oskyldiga.
Det finns också annat i trädgården än bär och fröställningar som är giftiga. Vi har ju flera blommor som också är giftiga. Framförallt är det ju våra gamla medicinalväxter. De är ju giftiga så det är verkligen viktigt att man inte tar för mycket som medicin. Här är tre olika sorters giftiga växter som blommat i min trädgård under olika tider på året.

Aconitum, stormhatt
 Digitalis purpurea, fingerborgsblomma
Scopolia carniolica, dårört
Detta var mitt lilla bidrag på temat "giftigt". Vill ni se fler bidrag på detta temat kolla in Katarinas blogg Roses adn stuff. Nästa vecka blir temat aptitretande. Vi får se hur jag kommer att tolka det. 

13 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Nu gjorde du mig avundsjuk "igen". Jag vill ha en munkhätta i min trädgård, men jag har inte hittat någon plats den trivs på.
Trevlig Helg hoppas du får lite egen tid för arbete i trädgården.

Mias Trädgård sa...

Vilken trevlig tokning, Kerstin! Och tänk att du har dårört i trädgården! Det har inte ens jag vågat än! Spännande! Ha en trevlig helg! :) Mia

AnnCharlotte sa...

Håller med dig om att den ser jättegiftig ut. Men allt är ju inte som man tror.
Ha det bra :)

Mias Trädgård sa...

Fniss, där blev det fel - sorry - tolkning, ska det vara och inte tokning! Jag får nog skylla på dårörten! :) Mia

Alen Trädgård sa...

Jag vet inte om jag tycker att munkhättans fröställningar ser giftig ut - jag tycker att den ser god ut:)) Dårörten är så vacker och när jag ser den längtar jag nu ännu mer till våren:) Många fina o giftiga växter har du. Ha det gott/Monne

Mia sa...

Dårört var en ny vacker bekantskap, den hade jag inte sett förr. Munkhättans bär är jag nog enig om är dom som ser giftigast ut, se där, ibland blir man lurad :)

Magdalena sa...

Oj vad många blommor vi har i våra rabatter som är giftiga. Fantastiskt fina bilder

Ha en trevlig helg!

Berit sa...

Härlig tolkning!!
Ha en underbar dag/kväll!!

Glädjekällan sa...

Nog ser munkhättans fröställningar giftiga ut. Orange och gult
tycker jag är giftiga färger :-)
Trevlig helg
Birgitta

Gela sa...

Hej vi har nog mycket giftigt i vår trädgård, mer än jag kanske trodde förr är så intressant att surfa runt och se på allt giftigt som fredagen medför. Ha en riktigt fin helg/Gela

Lena/isis sa...

Vackra giftiga växter.

Kram

Gunilla sa...

Munkhättans frökapsel påminner ochså om Kobrakallans.

Det finns ju så otroligt mycket i trädgården som är giftigt.

Ha det gott
Gunilla

Katarina sa...

Det är inte alltid de mest grälla färgerna är giftigast. Det gäller att veta vad man stoppar i munnen.
Önskar dig en bra vecka!