fredag 7 oktober 2011

Blommig fredag - Skönheten och odjuret

Oj, vad veckorna går fort. Jag hade ju i fredags tänkt att hinna med och göra flera inlägg denna vecka och så är det fredag igen och inte har jag hunnit med det. Det får bli ett temainlägg igen och så får jag hoppas att jag hinner med och göra ett annat inlägg denna vecka i stället.

Veckans tema är "skönheten och odjuret". Min första tänke var att det var ett lätt tema men ju mer jag funderade desto svårare insåg jag att det var. Katarina med bloggen Roses and stuff har verkligen lyckats med att ge oss teman som innebär att man måste tänka. Ena veckan är klurigare än den andra, tack för det.

Hur som helst, temat skönheten och odjuret tycker jag känns lite ojämnt. Hela trädgården är ju full av skönheter men odjur finns det inte så många. Visst skulle jag kunnat fota en snigel eller liknande men jag bestämde mig för att hålla mig till växter.

Skönheten och odjuret

Den första bilden jag visar idag ska faktiskt symbolisera hela temat. Hur tänker jag då. Jo, rosen 'Ritausma' är en riktig skönhet om man står någon meter ifrån och tittar på den. Se bara på bilden och vem skulle kunna säga att detta inte är en skönhet. Kommer man dock lite för nära blir 'Ritausma' ett riktigt odjur för de taggar som denna ros har är bland de värsta man kan tänka sig. De är ojämna, vissa långa och grenarna är alldeles överfulla av dem.
Skönheten

Temat kan man ju också dela på. Här kommer några bilder som ska symbolisera skönheten. Den första bilden är på presidentsippan, Jeffersonia dubia. Detta är en riktig skönhet tycker jag. Jag ser redan fram emot att få se nästa års blomning.
Ett annat sätt att symbolisera skönheten på är ju via namnet. Skönheten på engelska är ju beauty och följande två blommor är båda små skönheter som har skönhet med i namnet.

Erythronium 'White beauty', hundtandslilja
 Lilium 'Black beauty'
Odjuret

Då kommer jag till denna del av temat som jag tycker var lite svårare. Det finns inte så många odjur i trädgården.

Första bilden visar en Arisaema som är på väg upp ur jorden. När man ser den så här så tycker jag att den kan ses som ett odjur som kommer upp från jorden. Med lite fantasi så kan man nästan bli rädd för vad som ska komma fram.
Den sista bilden kan säkert vara svår att förstå hur den som symbolisera odjuret men det är en Rhododendron som heter 'Satan' och det namnet kan väl få vem som helst att tänka på ett odjur.
Detta var mitt inlägg på temat skönheten och odjuret. Vill ni se mer inlägg på samma tema ska ni titta in på Katarinas blogg Roses and stuff för där kommer det att finnas länkar till många inlägg.

14 kommentarer:

Lena/isklockan sa...

Vilken jätte bra tolkning.

Önskar dig en trevlig helg.

Kram

Anna Vattenkanna sa...

Fina skönheter och odjur du har. Visst är det roligt med teman som man får klura lite med... Gillade din Satan men det var ju ett dåligt namn tycker jag... jag menar den som namngav kunde ju hittat på något trevligare till denna fina rhod.

Kram Anna Vattenkanna

Eva Linnea sa...

Finurligt med taggarna och "Satan" som odjur! Egentligen är ju HELA trädgården en enda stor skönhet!? En skön fredag och helg önskar Eva Linnea

Alen Trädgård sa...

Bra tänkt Kerstin! Visst håller jag med dig om att rosen kan representera båda:) Ha det gott/Monne

Berit sa...

Underbar tolkning av temat!
Ha det gott!!

Mias Trädgård sa...

Vilken jättetrevlig tolkning, Kerstin! Du har fina både skönheter och odjur! Ha en skön helg! :) Mia

Monica sa...

Jättebra tolkat. Satan har jag aldrig hört förut :)
Tjingeling

easygardener sa...

An interesting interpretation of the theme. Sometimes we forget that Roses can be very uncomfortable if we get too close!

Anette sa...

Nu fick du mig att längta efter våren, nämligen presidentsippan, jag fick en i år!
/Anette

AnnCharlotte sa...

Vilka fina tolkningar....
Skönheter finns det ju gott om men jag tyckte det var svårt med odjuren...
Ha det bra :)

Magdalena sa...

Vilka härliga bilder till fredagens tema skönheter har vi många av men odjur är svårt att hitta i våra trädgårdar.

Ha en skön helg!

Katarina sa...

Du fick verkligen till det! Ritausmas dubbla personligheter är klockren.
Trevlig söndag

Gunilla sa...

Vilken härlig tolkning.

Riktigt njutbara bilder.

Ha det gott
Gunilla

Merja sa...

Fina bilder på dina tolkningar!!
Ha det gott!